SSUCv3H4sIAAAAAAAEAH2RPU8DMQyGdyT+wylzT0rvri1lZWJgY6sYfImvFzWNq3yAqqr/neRCUAbEljy2X/u1b48PTcNGcEqw5+aWfvGvtA7OW/CKTMR89cMtGom2JiiVJ6tA13AEL2YDZ4zQBK0Tvi9B5jz44NClZj9IgMdj1MjwVyJPdMj/pgSWYKyIIfZuwbgLWZ/nXFUZLowp4wWsYwXfV/9ovRqZHCcjf+i8KSdQazBIoRLMj49iG45oxHVxVjm2qBGy40NOZacvj/Zc7wCCVFTZ/yQBOiX0ldLFKqHMsSojPy/nKGWCgvE2jcDWu01xwjTRBUadzjFFWSx8BudihSy86iXiNuhctTLkFw8sqzIZr7b06Tveb3f79X7gHd9yzlm5NImTkrXLfPxZxZC9VlylCdjY4YA4PbXQD7wdhkG2IMTUbncbvp82Hcj1GHd//wbO4wDjswIAAA==

Schilderwerk ontvetten – 5 manieren

Het ontvetten van schilderwerk is een belangrijke stap bij het voorbereiden van een oppervlak voor schilderen. Als het oppervlak niet goed ontvet is, kan de verf niet goed hechten en kan deze snel afschilferen of vervagen. Hier zijn een paar tips over hoe je schilderwerk kunt ontvetten:

1. Warm water en zeep

Meng warm water met een mild schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel, en gebruik een zachte spons om het oppervlak te reinigen. Spoel het oppervlak grondig af met schoon water en laat het drogen voordat je begint met het aanbrengen van schilderwerk.

2. Ammoniak

Meng een deel ammoniak met drie delen water en breng het mengsel aan op het oppervlak met een spons. Laat het mengsel enkele minuten inwerken en spoel het vervolgens grondig af met schoon water. Laat het oppervlak drogen voordat je begint met schilderen.

3. Ontvetter

Er zijn diverse soorten ontvetters verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor het ontvetten van oppervlakken voor schilderwerk. Lees altijd de instructies op de verpakking en volg deze zorgvuldig op. Meestal moet je de ontvetter aanbrengen op het oppervlak, het enkele minuten laten inwerken en het vervolgens grondig afspoelen met schoon water. Laat het oppervlak drogen voordat je begint met schilderen.

4. Azijn

Meng gelijke delen azijn en water en breng het mengsel aan op het oppervlak met een spons. Laat het mengsel enkele minuten inwerken en spoel het vervolgens grondig af met schoon water. Laat het oppervlak drogen voordat je begint met schilderen.

5. Alcohol

Meng gelijke delen alcohol en water en breng het mengsel aan op het oppervlak met een spons. Laat het mengsel enkele minuten inwerken en spoel het vervolgens grondig af met schoon water. Laat het oppervlak drogen voordat je begint met schilderen. Als je een groot oppervlak moet ontvetten, is het vaak het beste om het werk in delen te verdelen en slechts een klein gebied tegelijk te behandelen. Dit voorkomt dat de ontvetter opdroogt voordat je het oppervlak kunt afspoelen. Wil je nog meer tips voor klussen en inrichten? Die vind je hier.